3 bedreigingen voor een eenvoudig ERP

Een eenvoudig ERP-systeem dat ook nog eens doeltreffend is, dat wil toch iedereen? In een wereld waarin het op tijd hebben van de juiste informatie steeds belangrijker wordt, lijkt het steeds lastiger te worden de juiste informatie op een juiste manier bij iedereen beschikbaar te hebben. En zo moeilijk kan het toch niet zijn, zou je denken? Iedereen kent de kracht van eenvoud.

Maar helaas beheerst niet iedereen de kunst van het simpel houden, het is immers heel moeilijk om iets makkelijk te maken. En hierbij lijken leveranciers van ERP software het moeilijk maken van zaken zelf bijna tot een kunst verheven te hebben. Onduidelijke rapporten, niets-zeggende knoppen, niet functionerende functies… Klanten gebruiken gemiddeld maar 60% van de mogelijkheden en hebben daaromheen tal van Excel en Access programma’s om de informatievoorziening maar op een acceptabel niveau te hebben.

Wat zijn nou de grote boosdoeners van deze complexiteit? Hieronder staan drie bedreigingen voor een eenvoudig ERP-systeem:

1)      Maatwerk
Zowel koper als leverancier moeten streng zijn, voor zichzelf en de ander. Wees beducht op “wie betaalt, bepaalt” en hanteer altijd het principe “bezint eer ge begint”. Ik ben niet tegen maatwerk, integendeel, ik heb gezien dat bedrijven hier echt concurrentievoordeel uit kunnen halen. Toch zie je te vaak dat maatwerk maar een halve oplossing biedt, en er vooraf niet goed over nagedacht wordt. Pas dus altijd eerst het proces aan het systeem aan, en mocht je daar niet uitkomen kies dan goed doordacht voor maatwerk.

2)      Concessies
Vaak wordt een niet-primair proces onnodig in het ERP-systeem toegevoegd om er na half jaar achter te komen dat een Excel sheet net zo snel werkt… Wees dus bereid concessies te doen, aan zowel de omvang als de diepgang van het project. Beter 10 dingen goed automatiseren dan 50 dingen half. Dit geldt voor zowel de koper als de leverancier!

3)      Opleiding
Maak ruimte, tijd en energie voor opleiding. Een ERP pakket wordt een stuk eenvoudiger als je weet waar alles zit en hoe het werkt. Dit geldt voor zowel de koper als de leverancier!

U ziet het al, de bedreigingen gelden allemaal voor zowel de leverancier van ERP software als de koper van ERP software. Daarom staat één van de ’s-en in Blisss ook voor “samen”, omdat wij geloven dat je het succesvol implementeren van een ERP-systeem samen doet.