Microsoft Dynamics 365 Business Central

Door
In Blogs

Microsoft Dynamics 365 Business Central

Begin 2018 heeft Microsoft hun vernieuwde totaaloplossing gelanceerd: Dynamics 365 Business Central. Met Dynamics 365 Business Central heeft Microsoft de meest complete en efficiënte bedrijfssoftware ontwikkeld van dit moment. Het vergt echter wat onderzoek om exact te ontdekken wat de rol van Dynamics 365 Business Central is, binnen het Microsoft landschap. Daarom beantwoorden we in dit artikel de meest gestelde vragen over Dynamics 365 Business Central. Zo weet u exact of (en: hoe) Dynamics 365 Business Central uw organisatie een stap verder kan helpen.

Heeft u meer trek in een uitgebreide video demo van Dynamics 365 Business Central? Bekijk dan hier de uitgebreide video. Voor een uitgebreide ‘Vraag en Antwoord’ over Dynamics 365 Business Central, scrolt u een stukje naar beneden.

Wat is Dynamics 365 Business Central?

Het korte antwoord: een doorontwikkeling van de ERP software Dynamics 365, vooral gericht op het werken in de Cloud. Meer in detail: Microsoft werkt constant aan het verbinden van de software en apps die ze aanbieden. Dynamics 365 Business Central is het vervolg op Dynamics 365, maar dan meer geschikt als totaaloplossing. Andere applicaties, zoals Office 365, Power BI en Power Apps communiceren in Dynamics 365 Business Central eenvoudiger met elkaar. Dit komt doordat de informatie vanuit deze systemen centraal opgeslagen wordt in de zogenaamde CDS (Common Data Service). Zie dit als een centrale databank waarin alle systemen en apps hun informatie opslaan. Doordat dit vanaf nu op één centrale plek gebeurt, wordt het makkelijker om de systemen met elkaar te laten communiceren. Dit verbetert de gebruikerservaring waardoor men vooral een stuk makkelijker en sneller met Dynamics 365 kan werken.Dynamics 365 business central all devices

 

Waarom wordt Dynamics 365 Business Central door Microsoft
gelanceeBusiness Central afnemenrd?

Microsoft heeft al jaren één streven: een eenvoudige totaaloplossing ontwikkelen die zoveel mogelijk vóór haar gebruiker doet. Handmatige handelingen worden zoveel mogelijk geautomatiseerd en de software wordt zo ontwikkeld dat het op een simpele manier met elkaar communiceert. Met Dynamics 365 Business Central levert Microsoft de meest complete bedrijfssoftware die er op dit moment te verkrijgen is. Daarnaast zijn er eindeloos veel applicaties (die vanaf nu overigens ‘extensies’ heten) om de software volledig naar uw wens te ‘finetunen’.

 

 

 

Dynamics 365 business central dashboardHoe verschilt Business Central van Dynamics 365?

Eén van de meest ingrijpende veranderingen is het werken vanuit de Cloud. Microsoft ziet idealiter dat al hun software vanuit de Cloud draait. Voorlopig bieden ze echter nog twee andere methodes aan: 1) het werken vanaf uw eigen server, en 2) het hosten in Azure via uw software partner. Zo hosten we op dit moment van 70% van onze klanten Dynamics NAV of Dynamics 365 in Azure. Het voordeel daarvan is dat u zélf niet hoeft te investeren in de aanschaf van een server. Daarbij bent u er wél van verzekerd dat u een stabiele oplossing heeft met de back- up van professionele Microsoft consultants.

Een tweede verschil is het feit dat er vanaf nu geen maatwerk meer ingebouwd kan worden in Dynamics NAV. Voortaan dienen maatwerk oplossingen gebouwd te worden als zogenaamde extensies, welke toegankelijk zijn via AppSource. Je zou AppSource kunnen zien als een soort App Store, maar dan van Microsoft zelf. De gebruikers van Dynamics 365 Business Central plukken hier vooral de vruchten van. Doordat alle extensies op dezelfde manier opgebouwd zijn, zijn ze razendsnel te implementeren in een bestaande Dynamics omgeving. Als voorbeeld: Dynamics 365 for Marketing is in slechts 20 minuten te implementeren.

Op welke manieren kan ik Dynamics Business Microsoft Dynamics 365 Business Central CloudCentral allemaal afnemen?

Er zijn in feite drie manieren waarop u Microsoft Dynamics Business Central kunt afnemen:

  1. Via de Cloud. Dit is de hosting bij Microsoft zelf.
  2. Dit gaat via een partner zoals Blisss die de applicatie in de cloud host via Microsoft Azure.
  3. On Premise. Als u voor deze optie kiest, dan wordt de software gehost op uw lokale server.

 

 

Dynamics 365 for retailHoe sluit Dynamics 365 Business Centraal aan bij andere Microsoft Software?

Met Dynamics 365 Business Central wordt het vele malen simpeler om uw ERP omgeving aan te laten sluiten bij andere Microsoft Software. Zo wordt het erg eenvoudig om uw ERP omgeving te koppelen aan Dynamics for Marketing, Dynamics for Sales, Microsoft Office, Microsoft Power BI en Microsoft Power Apps. De apps spreken allen dezelfde taal en slaan hun informatie op dezelfde plaats op: het CDS. Het integreren van Microsoft producten was nog nooit zo eenvoudig en nog nooit zo effectief. Zo kunt u bijvoorbeeld inkoopfacturen bewerken vanuit Outlook en direct opslaan in uw SharePoint omgeving. Maar ook zelf workflows instellen tussen uw administratie en Outlook door middel van Power Apps. Hiermee kunt u ervoor zorgen dat u automatisch een samenvatting van de verkoopcijfers van een specifieke klant krijgt op het moment dat u gemaild wordt door deze klant. 

 

 

Welke nieuwe applicaties worden aangesloten op Dynamics 365 Business Central?

Microsoft wil met Business Central de meest complete softwareoplossing in de markt zetten. Het is dan ook geen verrassing dat er enorm veel software en applicaties gekoppeld kunnen worden aan Business Central. Daarnaast kunnen er dus applicaties (‘Extensies’ in het geval van Microsoft) toegevoegd worden vanuit AppSource. AppSource is te vergelijken met de App Store van Apple. Het prettige van deze extensies is het feit dat ze allemaal op dezelfde manier opgebouwd zijn. Ze worden ontwikkeld door ‘software techneuten’ zoals Blisss en centraal beschikbaar gesteld. Microsoft controleert vervolgens de kwaliteit van de Extensies zodat u zeker weet dat de Extensies die u toevoegt, ook van de kwaliteit zijn die u van Microsoft software verwacht.

 

Hoe ziet de opbouw van Dynamics 365 Business Central er stap voor stap uit?

Dynamics 365 Business Central is, als u dat wilt, een enorm software pakket. U hoeft echter niet direct ‘all-in’ te gaan: Business Central is namelijk erg goed schaalbaar. Via de onderstaande 4 animaties laten we u zien hoe u uw software oplossing op kunt bouwen:

Stap 1: Enkel Dynamics 365

U kunt de ERP software van Dynamics 365 blijven gebruiken zoals u dat nu gewend bent. Zaken als Voorraad, Logistiek, Financiën en Orderverwerking blijven gewoon op dezelfde manier werken.

Opbouw 1 Dynamics 365 Business Central

Stap 2: Dynamics 365 gecombineerd met Office 365

Deze combinatie zal waarschijnlijk door de meeste bedrijven gebruikt worden. Door de combinatie van Dynamics 365 en Office 365 kunt u ERP taken uitvoeren vanuit bijvoorbeeld Excel of Word. Maar u kunt ook informatie vanuit Outlook automatisch inladen in uw Dynamics 365 omgeving. Uw software oplossing komt er dan als volgt uit te zien:

Opbouw 2 Dynamics 365 Business Central

Stap 3: Dynamics 365 gecombineerd met Office 365 en LinkedIn

De integratie met LinkedIn zal naar onze inschatting vooral gebruikt worden door bedrijven die nu al werken met Dynamics CRM. Het is een typische integratie voor de grotere organisaties met een professionele marketing- en sales afdeling. Connecties vanuit LinkedIn, inclusief hun profielen, worden automatisch ingeladen in Dynamics CRM waardoor Dynamics CRM een extreem verrijkte database wordt van klantinformatie.

Opbouw 3 Dynamics 365 Business Central

Stap 4: Dynamics 365 gecombineerd met Office 365, LinkedIn én Partner oplossing

Als laatste stap, kan de bovenstaande combinatie ook nog gekoppeld worden aan Partner oplossingen. Dit zijn de zogenaamde ‘Extensies’ die beschikbaar zijn vanuit AppSource. Deze extensies zijn allemaal op dezelfde manier opgebouwd en kunnen daardoor ontzettend eenvoudig gekoppeld worden aan de standaard Microsoft oplossingen.

Opbouw 4 Dynamics 365 Business Central

Stap 5: Het ‘spinnenweb’ aangevuld met maatwerk oplossingen.

Als u kiest voor het werken vanuit Azure of vanaf een server, dan kunt u ook maatwerk oplossingen toevoegen aan het bovenstaande ‘spinnenweb’ van software oplossingen. Op die manier zijn maatwerk oplossingen zoals onze Kunststoffensoftware en Verpakkingssoftware nog steeds te gebruiken. Uiteraard zijn andere maatwerk oplossingen ook toe te voegen aan bovenstaande combinaties. Zoals u ziet, kunt u uw software oplossing zo uitgebreid maken als u zelf wilt. Van enkel werken met het vertrouwde Dynamics NAV tot een zeer complete bedrijfsoplossing met oneindig veel mogelijkheden.

Kan ik nog wel maatwerk toevoegen aan Dynamics 365 Business Central?

Jazeker, dit is mogelijk. Zowel op de cloud omgeving (via extensies), op de hosted omgeving (met of zonder extensies) of op uw eigen lokale server (met of zonder extensies). Of uw wijzigingen in een extensies passen, hangt af van de wensen. Wilt u weten of uw maatwerk wensen in een extensies passen? Neem dan contact op met onze Dynamics 365 Business Central consultants voor een vrijblijvend advies.

Wat is Power Suite en hoe werkt dit binnen Dynamics 365 Business Central?

Met de komst van Dynamics 365 Business Central introduceert Microsoft ook Power Suite bij het grote publiek. Microsoft Power Suite is een verzameling van 3 applicaties van Microsoft:

  • Power BI: de software voor het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden data vanuit verschillende bronnen.
  • Flow: via deze software kunt u zelf eenvoudig workflows aanbieden binnen én tussen de verschillende Microsoft oplossingen. Waar u voorheen voor dit soort aanpassingen een Microsoft consultant nodig had, klikt u nu zelf uw maatwerk workflow in elkaar.
  • Power Apps: voor de App Ontwikkeling afdeling van Blisss is dit misschien wel de mooiste oplossing van de drie. Door middel van Power Apps kunt u namelijk zélf ontzettend eenvoudig een app maken, specifiek afgestemd op uw behoeften en bedrijfsprocessen. Ook daarvoor heeft u geen app ontwikkelaar meer nodig: u wordt namelijk zélf de app ontwikkelaar! Voor gespecialiseerde maatwerk applicaties kunt u natuurlijk nog steeds terecht bij onze applicatie bouwers van Zakelijke Apps.

Het zijn stuk voor stuk krachtige tools die het voor u makkelijk maken om veel zaken zélf te doen.

Microsoft Dynamics 365 Business Central Power Suite

 

Hoe ziet het complete ecosysteem van Dynamics 365 Business Central eruit?

We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt hoe het ‘complete plaatje’ er uit komt te zien met de komst van Dynamics 365 Business Central. Daarom hebben we hieronder het zogenaamde ‘Ecosysteem’ toegevoegd met daarin Business Central, Dynamics 365, Microsoft Office, Power Suite en CDS voor uw data opslag. Aan de rechterkant is het onderdeel “Services” toegevoegd. Dit staat voor de support die u van ons kunt verwachten als uw softwarepartner.

Dynamics 365 Business Central Ecosysteem

 

Werkt Dynamics 365 Business Central alléén vanuit de Cloud?
Of werkt het ook lokaal op mijn server?Dynamics 365 Business Central cloud

Voorlopig blijft Dynamics 365 Business Central toegankelijk op 3 manier: volledig vanuit de Cloud, via Azure en ‘gewoon’ via een vaste server. De reden dat Microsoft ervoor kiest om Dynamics 365 Business Central niet alléén vanuit de Cloud aan te bieden? Simpelweg om de reden dat 8% van alle gebruikers nog geen heil ziet in het werken vanuit de Cloud. Met name de Duitse markt (één van hun belangrijkste markten) staat nog niet te springen om Cloud oplossingen. Microsoft onderkent zelf ook dat niet alle bedrijven een internetverbinding hebben die stabiel genoeg is voor Microsoft Dynamics Business Central of dat het simpelweg niet gewenst is om vanuit de Cloud te werken.

 

Daarnaast heeft het werken met Business Central vanuit de Cloud één nadeel. Als u kiest voor werken vanuit de Cloud dan kunt u alleen gebruik maken van de standaard Dynamics 365 oplossing en de standaard extensies. Maatwerk oplossingen kunnen niet gedraaid worden vanuit de Cloud. De keuze voor werken vanuit de Cloud of vanaf een vaste server is dus eigenlijk erg simpel. Heeft u alleen de standaard ERP oplossing en extensies nodig: dan kunt u werken vanuit de Cloud. Heeft u (waarschijnlijk) een maatwerk oplossing nodig: kies dan voor werken vanaf een vaste server of laat uw software hosten door Blisss in Azure.

Dynamics 365 bcWelke modules blijven er beschikbaar met de komst van Business Central?

In principe blijven dezelfde functionaliteiten beschikbaar binnen Dynamics. Functionaliteiten als Operations, Field Service, Customer Service, Projectmanagement, Finance en Marketing & Sales blijven dus gewoon werken zoals u dat nu gewend bent. Het enige verschil is dus dat de verschillende onderdelen van de ERP oplossing Dynamics 365 makkelijker communiceren met alle (Microsoft) applicaties.

 

 

Wanneer wordt Dynamics 365 Business Central gelanceerd?

Dynamics 365 Business Central is al geïntroduceerd in het voorjaar van 2018. De huidige versie van Dynamics 365 Business Central werkt op dit moment nog alléén vanuit de Cloud. Business Central draait voorlopig ‘naast’ Dynamics NAV 2018. Dynamics NAV 2018 werd gelanceerd in het najaar van 2017 en zal nog updates krijgen tot eind 2018. Dan zal Dynamics NAV 2018 overgaan in Dynamics 365 Business Central. Vanaf dat moment kunt u Dynamics 365 Business Central ook draaien vanuit Azure via Blisss of op uw eigen server.

Lancering MS Dynamics Business Central

Voor wat voor soort bedrijven is Dynamics 365 Business Central handig?

Dynamics 365 Business Central is in feite interessant voor alle organisaties die de gebruikerservaring van hun bedrijfssoftware willen verbeteren. Met Business Central kiest u voor een oplossing waarmee u nu en in de toekomst een stuk flexibeler wordt. U kunt uw software sneller aanpassen aan de wensen van u en uw medewerkers en daardoor beter inspelen op marktomstandigheden.

Microsoft Dynamics Business Central MKB

Is Dynamics 365  Business Central geschikt voor het MKB?

Ja, juist voor het MKB is Dynamics 365 Business Central erg geschikt. De opbouw is namelijk modulair waardoor u het pakket zo uitgebreid of beperkt kunt maken als u zelf wilt. Heeft u enkel behoefte aan basis ERP functionaliteiten zoals Financiën, Voorraad en Operations? Dan kiest u voor de basisversie van Dynamics 365 Business Central. Ook in dat geval kunt u uw ERP oplossing integreren met uw Office software. Heeft u behoefte aan meer geavanceerde software op het gebied van klantbeheer? Breid uw software dan uit met Dynamics for Marketing en/of Dynamics for Sales. Heeft u behoefte aan intelligente software om grote hoeveelheden data te analyseren? Kies dan voor één of meerdere apps vanuit Power Suite. U betaalt uiteindelijk alléén voor de software die u zelf kiest en gebruikt. Op die manier is de oplossing dus erg geschikt en goed betaalbaar voor het MKB. En ander voordeel van Business Central is daarnaast dat Business Central vanuit de Cloud of op Azure gedraaid kan worden. Hierdoor hoeft u niet te investeren in eigen, kostbare servers.

Met name voor bedrijven met 5 tot 10 gebruikers is Dynamics 365 Business Central een stuk goedkoper dan andere aanbieders. In veel gevallen is een zeer complete versie van Dynamics 365 Business Central zelfs goedkoper dan de basisversie van bijvoorbeeld Exact Online .

Dynamics 365 Business Central

Ik wil een demo van Dynamics 365 Business Central!