Vooruitblik 2016: De rol van software in de maakindustrie

In Blogs

2016

Het gaat goed met de maakindustrie in Nederland. De orderportefeuille zit weer vol en dan neemt de druk op een goede planning van productie en logistiek ook toe. De afgelopen weken heb ik dan ook meerdere gesprekken gehad met bedrijven die de oude ERP-mappen van 5 jaar geleden uit de kast gehaald hebben. En dan blijkt hoe zeer de wereld van ERP in die paar jaar veranderd is.

De gebruiker van nu is niet de gebruiker van 2010

Vaker dan 5 jaar geleden zijn “jong volwassenen” betrokken bij het ERP selectie traject. Zij zijn opgegroeid met de computer en denken op een heel andere manier na over software. Traditioneel gezien inventariseert de leverancier van ERP software wat de klant nodig heeft en maakt een plan van aanpak. Hierin wordt via een traditionele “fase voor fase” planning het pakket geïmplementeerd werd. Hoe anders denken de “jong volwassenen” die zelf met een computer zijn opgegroeid. Ze kunnen veel meer zelf, zijn veel beter in staat zich het ERP pakket eigen te maken en zijn minder terughoudend om dingen “uit te proberen”. Ze spitten Youtube door met filmpjes en zoeken zaken zelf uit.

Als ERP leverancier dien je je werkwijze hierop aanpassen. Zo wordt er steeds vaker met een “proof of concept” gewerkt, waarin gebruikers eerst zelf ervaren hoe het standaard ERP systeem werkt. Of een gezamenlijke ERP bootcamp van een paar dagen. Vanuit deze basiskennis ga je samen een passend plan van aanpak maken, dat werkt veel doeltreffender.

Maatwerk

2016 zal in het teken staan van verdere standaardisatie van ERP software. Iedereen kent inmiddels de valkuilen van maatwerk, waardoor steeds meer bedrijven zich aansluiten bij de “gerenommeerde” ERP pakketten, liefst met een branche-gerichte toepassing. Bovendien komt Microsoft met een jaarlijkse release van zijn ERP pakket. Het hebben van veel maatwerk houdt upgrades tegen, en het zou zonde zijn als u die nieuwe functies niet direct kunt gebruiken toch?

De angst voor de “Cloud” verdwijnt

We krijgen steeds meer te maken met de Cloud, en de angst verdwijnt dus. Zo e-mailen we met Office 365 en delen bestanden via Dropbox of Sharepoint. Je ziet dan ook steeds meer ERP software uit de Cloud. Want het hebben van een eigen ERP server is niet alleen duur, maar ook best overbodig als je bestanden en email al in de Cloud draaien.

Bring your own deviceTabletInstructie200-127

Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone of een tablet, en bedrijfsinformatie moet steeds sneller beschikbaar zijn. Blisss Software speelt hier op in, door bij het ERP pakket “apps” te bieden die dit mogelijk maken. Daarmee verandert de rol van ERP ook. Waar vroeger alleen het bedrijfsbureau met het ERP te maken heeft, geldt dat nu voor iedereen. Dat brengt nieuwe uitdagingen maar ook zeker nieuwe kansen met zich mee. Een verkoper die, wanneer hij bij de klant zit, direct op zijn tablet een offerte in kan voeren? U kunt zich voorstellen wat dit doet met de snelheid van informatie verwerken.

Kortom; er gaat weer een hoop veranderen in 2016! Wij hebben er in elk geval veel zin in!